Ingrediënten

A child scientist looks at the molecular model
Our brands Icon

Kijk eens in de fles

Wij beloven u dat we een antwoord geven op al uw vragen over wat er in onze producten zit. Daarom vindt u hier heldere, betrouwbare en toegankelijke informatie over onze ingrediënten. Met andere woorden: als u hier of op de sites van onze merken niet vindt wat u zoekt, laat het ons dan weten. Dan komen wij onze belofte zeker alsnog na.

The scientist tests the ingredients in the laboratory

De keuze voor onze ingrediënten en waarop we die baseren

Sommige mensen denken dat natuurlijke ingrediënten veiliger zijn voor gebruik dan kunstmatige, synthetische ingrediënten. In werkelijkheid is het niet zo eenvoudig: zowel natuurlijke als synthetische ingrediënten hebben een veilige dosis en een onveilige dosis.

Desondanks zijn we ons ervan bewust dat sommige mensen een voorkeur hebben voor natuurlijke ingrediënten. Daarom proberen we meer producten aan te bieden met elementen die op natuurlijke wijze verkregen zijn. Hoewel natuurlijke ingrediënten er aantrekkelijk uitzien, moeten we ook kunnen garanderen dat ze veilig zijn om te gebruiken in producten van P&G. 'Natuurlijk' betekent niet noodzakelijk veilig: zelfs water en zonlicht hebben veiligheidsgrenzen.

Sommige mensen veronderstellen ook dat natuurlijke ingrediënten duurzamer zijn, omdat er minder energie voor nodig is om ze te ontginnen en er minder hulpbronnen voor nodig zijn. In werkelijkheid hangt de duurzaamheid van elk product af van het gebruik ervan, de context en het energieverbruik, zowel bij het creëren of oogsten als bij het maken of gebruiken. Wij proberen vooral de beste ingrediënten voor onze producten te vinden, zodat u terwijl u ze gebruikt volledig gerust kunt zijn. En wij doen ook onderzoek, zodat we er zeker van zijn dat we de duurzaamste en milieuvriendelijkste oplossingen gebruiken.

Deze ingrediënten gebruiken we niet

 • Alkylfenolen en alkylfenolethoxylaten
 • Benzeen
 • Bisfenol A (niet in samenstellingen*)
 • Zware metalen: arsenicum, lood, chroom IV, kwik, cadmium, nikkel
 • Microbolletjes**
 • Organische tinverbindingen (TBT, DBT, MBT, DOT)
 • Pvc (niet in samenstellingen*)
 • Pak’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen)
 • Pcb’s (polychloorbifenyls)
 • Ftalaten** (met inbegrip van stoffen voor parfum)
 • Triclosan
 • Triclocarban**

Wij hanteren strikte productveiligheidslimieten als een van deze materialen in heel kleine hoeveelheden aanwezig kan zijn door hun natuurlijke (of achterliggende) aanwezigheid in water, het milieu of doordat ze deel uitmaken van het productieproces.
* Wij gebruiken geen bpa of pvc in onze productsamenstellingen. Ons gebruik van pvc en bpa is beperkt tot bijzonder kleine hoeveelheden in bepaalde productverpakkingen, bijvoorbeeld spuitbussen onder druk of elektrische apparaten, wanneer hun unieke eigenschappen van essentieel belang zijn voor de productveiligheid. Wij nemen nieuwe opties voor materialen in overweging zodra die er zijn.
** Wij gebruiken deze ingrediënten niet meer voor nieuwe producten en zijn ze volledig aan het afbouwen. Meer informatie over ons afbouwschema voor deze materialen kunt u hierboven vinden in het onderdeel Algemene vragen over ingrediënten.

Algemene ingrediënten begrijpen

Hoewel we garanderen dat onze producten veilig zijn in gebruik voor ze in de rekken terechtkomen, zijn we ons ervan bewust dat er over bepaalde ingrediënten in onze producten gepraat wordt. Dit is onze visie.

1,4-dioxaan is geen echt ingrediënt, maar een bijproduct dat kan voorkomen in kleine (sporen) hoeveelheden bij de productie van diverse producten, meestal bij schoonmaakproducten. Belangrijk: de aanwezigheid van 1,4-dioxaan in onze producten ligt in al onze schoonmaakproducten al ver onder de veiligheidslimiet. Een voorbeeld: als u elke dag meer dan 1.000 machines vol was zou wassen en dragen, zou u de veiligheidslimiet voor 1,4-dioxaan nog steeds niet overschreden hebben. Bovendien wordt 1,4-dioxaan niet gemakkelijk door de huid geabsorbeerd en wordt dus snel verwijderd van het lichaam, vergelijkbaar met overtollige vitaminen in onze voeding. Toch werken we er voortdurend aan om de aanwezigheid ervan te verminderen of het uit onze producten te verwijderen, terwijl we toch de kwaliteit leveren die we allemaal verwachten.

Fosfaten zijn essentiële voedingsstoffen voor de groei van planten en voor een gezond ecosysteem en komen veel voor in meststoffen. Fosfaten zijn op natuurlijke wijze aanwezig in het milieu, en kunnen ook in veel kleinere hoeveelheden vrijkomen uit sommige schoonmaakproducten na gebruik. Nu kunnen we na een reeks productinnovaties heel wat effectieve fosfaatvrije schoonmaakproducten produceren zonder in te boeten op de resultaten. Daarom hebben wij hebben al meer dan 95% fosfaten verwijderd uit onze schoonmaakproducten, en proberen de overige 5% uit onze comsumptieproducten de volgende jaren weg te halen. In de zeldzame producten waarin we fosfaten blijven gebruiken gebeurt dat conform alle toepasselijke wettelijke grenswaarden.

U hebt mogelijk al gehoord van de algemene vragen rond de veiligheid bij ftalaten. Er zijn diverse types ftalaten en ze zijn allemaal anders (net zoals er eetbare en giftige paddenstoelen bestaan). Wij zijn wereldwijd in overeenstemming met alle bans op ftalaten. We hebben in feite het enige ftalaat verwijderd dat in onze productgeuren werd gebruikt hoewel het volgens agentschappen veilig was.

Triclosan en triclocarban zijn antimicrobiële ingrediënten die de groei van ziektekiemen als bacteriën en schimmels vertragen of stoppen. We hebben triclosan al wereldwijd geweerd uit onze producten en hebben een uitstapplan klaar voor onze zeldzame resterende toepassingen van triclocarban.

Microbolletjes zijn volle plastic partikels van 5 mm of kleiner. Ze worden in producten voor persoonlijke hygiëne gebruikt om te scrubben of te reinigen.

Wij hebben microbolletjes vroeger toegevoegd in enkele reinigingsproducten om te scrubben en sommige tandpasta’s op basis van de positieve feedback die we van gebruikers hebben ontvangen. Microbolletjes zijn veilig voor mensen en polyethyleen is goedgekeurd door de FDA voor gebruik in bepaalde voedingsmiddelen. Omdat de microbolletjes van plastic zijn, hebben sommige groepen gevraagd of de plastic die in onze oceanen en waterwegen zit afkomstig is van microbolletjes. De actuele wetenschap toont aan dat de afbraak van grotere stukken plastic de belangrijkste bron vormen van het plastic in de oceaan en niet de microbolletjes.

Nu hebben we de microbolletjes uit alle gezichts- en lichaamsreinigers en tandpasta's van P&G verwijderd. Bijgevolg bevat geen enkel product dat we vandaag produceren nog microbolletjes.

Conserveermiddelen (met inbegrip van parabenen en andere)

Conserveermiddelen houden producten veilig doordat ze de groei van bacteriën en schimmel voorkomen terwijl de consumptieproducten in gebruik zijn. Voor verschillende types producten zijn er verschillende conserveermiddelen nodig die het beste werken voor die specifieke samenstelling. U mag er zeker van zijn dat al onze conserveermiddelen in overeenstemming zijn met de toepasselijke regelgevingen en veiligheidslimieten, waar ze ook worden verkocht.

Babyluiers en intieme hygiëne voor de vrouw Babydoekjes Luchtverfrissers Gezondheid en mondzorg Wasmiddelen en schoonmaak- producten Haarzorg en persoonlijke hygiëne Huidverzorgings- producten die niet worden afgespoeld Lees meer
Benzoëzuur contain contain contain contain contain Bezoek website
Benzylalcohol contain contain Bezoek website
DMDM-hydantoïne contain contain Bezoek website
Diazolidinylureum (klein aantal producten) contain Bezoek website
Imidazolidinylureum (klein aantal producten) contain Bezoek website
Quaternium-15 (klein aantal producten) contain Bezoek website
Mierenzuur contain contain Bezoek website
Glutaaraldehyde contain contain Bezoek website
Joodpropynylbutylcarbamaat contain contain Bezoek website
Isothiazolinon: Benzisothiazolinon contain contain Bezoek website
Methylisothiazolinon contain contain Bezoek website
Methylchloroisothiazolinon contain contain Bezoek website
Parabenen: methyl-, ethyl-, propyl- en butylparabeen contain contain contain Bezoek website
Fenoxyethanol contain contain contain Bezoek website
Salicylzuur contain contain Bezoek website
Sorbinezuur contain Bezoek website

Een kleine groep producten heeft een ander bewaarmiddel nodig dat niet in bovenstaande lijst voorkomt, met inbegip van kaliumsorbaat, benzalkoniumchloride, dehydroazijnzuur en chloorhexidine digluconaat. Ze worden vermeld in de ingrediëntenlijst van het gebruikte product.

GEBRUIKTE BEWAARMIDDELEN

Voor meer informatie over onze productveiligheidsgegevens, certificaten en strategieën, ga naar onze site Productveiligheid en -naleving.