Ingrediënten
""

Ingrediënten.

Kijk eens in de fles

Wij beloven u dat we een antwoord geven op al uw vragen over wat er in onze producten zit. Daarom vindt u hier heldere, betrouwbare en toegankelijke informatie over onze ingrediënten. Met andere woorden: als u hier of op de sites van onze merken niet vindt wat u zoekt, laat het ons dan weten. Dan komen wij onze belofte zeker alsnog na.

De wetenschapper test de ingrediënten in het laboratorium

De keuze voor onze ingrediënten en waarop we die baseren

Sommige mensen geloven dat natuurlijke ingrediënten veiliger zijn dan kunstmatige, synthetische ingrediënten. De realiteit is dat het niet zo eenvoudig is; zowel natuurlijke als synthetische ingrediënten hebben een veilig bereik en een onveilig bereik. Zelfs basale zaken als zonlicht, zuurstof en water hebben veiligheidsgrenzen. Wat komt er kijken bij de keuze van onze productingrediënten?

De wetenschapper test de ingrediënten in het laboratorium

1. Veiligheid

Eerst bepalen we het veilige bereik voor elk ingrediënt, natuurlijk of synthetisch. Vervolgens passen we dezelfde wetenschappelijk onderbouwde aanpak toe als regelgevende instanties over de hele wereld.

2. Prestaties

Elk ingrediënt speelt een rol bij het leveren van de prestaties die u van onze producten verwacht. Wij streven ernaar de beste ingrediënten voor onze producten te gebruiken, zodat u ze met vertrouwen kunt gebruiken.

3. Duurzame inkoop

Synthetische ingrediënten zijn vaak duurzamer dan natuurlijke ingrediënten omdat ze minder bronnen vereisen. De duurzame kenmerken van een productingrediënt hangen af van de bronnen die worden gebruikt bij het creëren ervan, het oogsten ervan, het maken van het product en het uiteindelijke gebruik ervan. En we doen er ook alles aan om ervoor te zorgen dat we de meest duurzame en milieuvriendelijke oplossingen gebruiken.
INGREDIËNTEN VOOR ARTIKEL
""

Deze ingrediënten gebruiken we niet

 • Alkylfenolen en alkylfenolethoxylaten
 • Benzeen
 • Bisfenol A (niet in samenstellingen*)
 • Zware metalen: arsenicum, lood, chroom IV, kwik, cadmium, nikkel
 • Microbolletjes**
 • Organische tinverbindingen (TBT, DBT, MBT, DOT)
 • Pvc (niet in samenstellingen*)
 • Pak’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen)
 • Pcb’s (polychloorbifenyls)
 • Ftalaten** (met inbegrip van stoffen voor parfum)
 • Triclosan
 • Triclocarban**

Wij hanteren strikte productveiligheidslimieten als een van deze materialen in heel kleine hoeveelheden aanwezig kan zijn door hun natuurlijke (of achterliggende) aanwezigheid in water, het milieu of doordat ze deel uitmaken van het productieproces.
* Wij gebruiken geen bpa of pvc in onze productsamenstellingen. Ons gebruik van pvc en bpa is beperkt tot bijzonder kleine hoeveelheden in bepaalde productverpakkingen, bijvoorbeeld spuitbussen onder druk of elektrische apparaten, wanneer hun unieke eigenschappen van essentieel belang zijn voor de productveiligheid. Wij nemen nieuwe opties voor materialen in overweging zodra die er zijn.
** Wij gebruiken deze ingrediënten niet meer voor nieuwe producten en zijn ze volledig aan het afbouwen. Meer informatie over ons afbouwschema voor deze materialen kunt u hierboven vinden in het onderdeel Algemene vragen over ingrediënten.

Algemene ingrediënten begrijpen

Hoewel we garanderen dat onze producten veilig zijn in gebruik voor ze in de rekken terechtkomen, zijn we ons ervan bewust dat er over bepaalde ingrediënten in onze producten gepraat wordt. Dit is onze visie.

1,4-Dioxane

1,4-dioxaan is geen ingrediënt, maar eerder een bijproduct dat zich in kleine (spoor) hoeveelheden kan vormen bij het maken van een verscheidenheid aan ingrediënten in sommige schoonmaakproducten.

Belangrijk om te weten, is dat de aanwezigheid van 1,4-dioxaan in onze producten al ver onder de vastgestelde veilige limieten ligt en in overeenstemming is met alle overheidsvereisten. Als u bijvoorbeeld elke dag meer dan 1.000 wasbeurten wast en deze kleding ook draagt, zit u nog steeds onder de veilige limiet voor 1,4-dioxaan.

We werken er voortdurend aan om het bijproduct te verminderen en/of te elimineren, terwijl onze producten toch de prestaties leveren die we allemaal verwachten.

Fosfaten

Fosfaten zijn essentiële voedingsstoffen voor de groei van planten en voor een gezond ecosysteem en komen veel voor in meststoffen. Fosfaten zijn op natuurlijke wijze aanwezig in het milieu, en kunnen ook in veel kleinere hoeveelheden vrijkomen uit sommige schoonmaakproducten na gebruik. Nu kunnen we na een reeks productinnovaties heel wat effectieve fosfaatvrije schoonmaakproducten produceren zonder in te boeten op de resultaten. Daarom hebben wij hebben al meer dan 95% fosfaten verwijderd uit onze schoonmaakproducten, en proberen de overige 5% uit onze comsumptieproducten de volgende jaren weg te halen. In de zeldzame producten waarin we fosfaten blijven gebruiken gebeurt dat conform alle toepasselijke wettelijke grenswaarden.

Ftalaten

U hebt mogelijk al gehoord van de algemene vragen rond de veiligheid bij ftalaten. Er zijn diverse types ftalaten en ze zijn allemaal anders (net zoals er eetbare en giftige paddenstoelen bestaan). Wij zijn wereldwijd in overeenstemming met alle bans op ftalaten. We hebben in feite het enige ftalaat verwijderd dat in onze productgeuren werd gebruikt hoewel het volgens agentschappen veilig was.

Triclosan en Triclorcarban

Triclosan en triclocarban zijn antimicrobiële ingrediënten die de groei van ziektekiemen als bacteriën en schimmels vertragen of stoppen. We hebben triclosan al wereldwijd geweerd uit onze producten en hebben een uitstapplan klaar voor onze zeldzame resterende toepassingen van triclocarban.

Microbolletjes

Microbolletjes zijn volle plastic partikels van 5 mm of kleiner. Ze worden in producten voor persoonlijke hygiëne gebruikt om te scrubben of te reinigen.

Wij hebben microbolletjes vroeger toegevoegd in enkele reinigingsproducten om te scrubben en sommige tandpasta’s op basis van de positieve feedback die we van gebruikers hebben ontvangen. Microbolletjes zijn veilig voor mensen en polyethyleen is goedgekeurd door de FDA voor gebruik in bepaalde voedingsmiddelen. Omdat de microbolletjes van plastic zijn, hebben sommige groepen gevraagd of de plastic die in onze oceanen en waterwegen zit afkomstig is van microbolletjes. De actuele wetenschap toont aan dat de afbraak van grotere stukken plastic de belangrijkste bron vormen van het plastic in de oceaan en niet de microbolletjes.

Nu hebben we de microbolletjes uit alle gezichts- en lichaamsreinigers en tandpasta's van P&G verwijderd. Bijgevolg bevat geen enkel product dat we vandaag produceren nog microbolletjes.

Geur ingrediënten

Geuren zijn van nature overal om ons heen en creëren een scala aan sensaties en kunnen uw dagelijkse routine aangenaam maken. Onze productgeuren worden met de grootste zorg en de grootste aandacht voor veiligheid gemengd.

We gebruiken geen veel veelvoorkomende voedselallergenen in onze geuren, waaronder eiderivaten, melkderivaten, gluten, gerst, rogge, sojaderivaten, vis of schaaldieren. In totaal sluiten we meer dan 170 ingrediënten uit van onze geuren - exclusiever dan de lijst met ingrediënten die is verboden door de International Fragrance Association. Aanvullende informatie over de geuringrediënten die we in onze producten gebruiken, is voor de meeste artikelen in de VS en Canada te vinden op de website van het merk en via SmartLabel®.

Geurstoffenlijst

Geurstoffenlijst

Sinds 2020 publiceren we geurstoffen tot 0,01% voor al onze geparfumeerde producten in de VS en Canada.

MEER INFORMATIE

Conserveermiddelen (met inbegrip van parabenen en andere)

Conserveermiddelen houden producten veilig doordat ze de groei van bacteriën en schimmel voorkomen terwijl de consumptieproducten in gebruik zijn. Voor verschillende types producten zijn er verschillende conserveermiddelen nodig die het beste werken voor die specifieke samenstelling. U mag er zeker van zijn dat al onze conserveermiddelen in overeenstemming zijn met de toepasselijke regelgevingen en veiligheidslimieten, waar ze ook worden verkocht.

Om te weten welk conserveermiddel in uw product wordt gebruikt, vindt u meer informatie via Smartlabel® voor de VS en Canada.

Babyluiers en intieme hygiëne voor de vrouw Babydoekjes Luchtverfrissers Gezondheid en mondzorg Wasmiddelen en schoonmaak- producten Haarzorg en persoonlijke hygiëne Huidverzorgings- producten die niet worden afgespoeld Lees meer
Benzoëzuur contain contain contain contain contain Bezoek website
Benzylalcohol contain contain contain Bezoek website
DMDM-hydantoïne contain contain Bezoek website
Diazolidinylureum (klein aantal producten) contain Bezoek website
Imidazolidinylureum (klein aantal producten) contain Bezoek website
Quaternium-15 (klein aantal producten) contain Bezoek website
Mierenzuur contain contain Bezoek website
Glutaaraldehyde contain contain Bezoek website
Joodpropynylbutylcarbamaat contain contain Bezoek website
Isothiazolinon: Benzisothiazolinon contain contain Bezoek website
Methylisothiazolinon contain contain Bezoek website
Methylchloroisothiazolinon contain contain Bezoek website
Parabenen: methyl-, ethyl-, propyl- en butylparabeen contain contain contain Bezoek website
Fenoxyethanol contain contain contain Bezoek website
Salicylzuur contain contain Bezoek website
Sorbinezuur contain Bezoek website

Een kleine groep producten heeft een ander bewaarmiddel nodig dat niet in bovenstaande lijst voorkomt, met inbegip van kaliumsorbaat, benzalkoniumchloride, dehydroazijnzuur en chloorhexidine digluconaat. Ze worden vermeld in de ingrediëntenlijst van het gebruikte product.

GEBRUIKTE BEWAARMIDDELEN

Voor meer informatie over onze productveiligheidsgegevens, certificaten en strategieën, ga naar onze site Productveiligheid.