1/6/2022

Hoe P&G gelijke kansen voor
vrouwen en meisjes stimuleert

Always – Stop menstruatiearmoede - P&G gender gelijkheid

Gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse. Dat is waar wij bij P&G naar streven. Onze merken zijn onderdeel van het dagelijks leven van 9 op de 10 Belgische huishoudens. We zijn er, misschien wel ongemerkt, op veel momenten van je dag. Bijvoorbeeld wanneer je je tanden poetst, de afwas doet of je huis schoonmaakt. En juist omdat we zo’n grote groep consumenten bereiken, vinden wij het belangrijk onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Een van de gebieden waarop we dit doen is gender equality.

We besteden bij P&G zowel intern als extern veel aandacht aan gender equality. Zo streven wij binnen de organisatie naar een gelijke gendervertegenwoordiging binnen alle onderdelen van de organisatie en is op dit moment 49% van het management wereldwijd vrouw. Ook heeft P&G in 2021 wereldwijd 8 weken betaald ouderschapsverlof ingevoerd voor alle ouders, waaronder biologische ouders, adoptieouders en ouders van hetzelfde geslacht. Deze regeling voorziet in een gelijke standaard voor verlof voor alle ouders in élk land waar we actief zijn, dus ook in landen waar dit niet gebruikelijk of verplicht is.

Een gelijkere maatschappij

Naast onze interne ambities op het gebied van gender equality, zet P&G zich ook in om dit onderwerp extern op de kaart te zetten. Dit doen wij door onze stem te laten horen via merkcampagnes en door barrières weg te nemen die gevormd worden door vooroordelen over meisjes en vrouwen. De taboedoorbrekende #StopMenstruatiearmoede campagne van ons merk Always is een mooi voorbeeld van hoe we ons bereik en onze stem inzetten voor het creëren van gelijkere kansen voor vrouwen en meisjes.

#StopMenstruatiearmoede

Uit onderzoek uit 2021, in opdracht van Always*, blijkt dat bijna 25.000 personen in België al school hebben gemist omdat zij onvoldoende geld hadden om menstruatieproducten te kopen. Menstruatiearmoede treft in België nog steeds 1 op 15 mensen. De studie legt ook de verschillen bloot tussen het noorden en het zuiden van ons land: 2% van de Nederlandstalige ondervraagden zegt met dit probleem te kampen, tegenover 12% aan Franstalige zijde. De schaamte om over menstruatie te praten én de angst om toe te geven niet genoeg geld te hebben, zorgen ervoor dat dit onderwerp doorgaans onder de radar blijft.

Wij geloven dat iedereen zich zelfverzekerd moet kunnen ontwikkelen. Daarom geeft Always al jaren voorlichting over de puberteit en zelfvertrouwen en doneert wereldwijd al jaren menstruatieproducten aan mensen die dit nodig hebben. Begin 2022 doneerde Always 600.000 producten aan BruZelle en Goods To Give, om zo te zorgen dat men geen kansen misloopt door menstruatiearmoede.

Naast het doneren van producten, vraagt Always met de #StopMenstruatiearmoede campagne aandacht voor het doorbreken van de taboes en stigma’s rondom menstruatie. Dat dit nodig is én blijft, blijkt uit de recente onderzoekscijfers.

Zo houdt de helft (53%) van de respondenten die aangaven niet genoeg geld te hebben om menstruatieproducten te kopen, dat liever voor zichzelf of durft – in een kwart van de gevallen (25%) – zelfs niet om maandverbanden of tampons te vragen aan anderen*. Dit laat zien dat er ook de komende jaren dus nog veel werk te doen is, waar wij ons graag voor inzetten.

Meer lezen over P&G’s Gender Equality strategie?
Hier vind je meer informatie.

* Online enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Always tussen 19 en 28 november 2021 bij 1000 Belgische personen tussen 12 en 49 jaar oud die al ongesteld zijn geweest.