1/6/2022

P&G merken mikken op 100% herbruikbare of recyclebare verpakkingen

head & shoulders

P&G gaat voor de ontwikkeling van duurzame verpakkingen en de circulariteit ervan voor zijn merken. De mijlpalen kaderen binnen ons Ambition 2030-duurzaamheidsprogramma.

Vandaag is P&G aanwezig in maar liefst 9 op 10 Belgische huishoudens. Dit geeft ons de kans en vooral verantwoordelijkheid om mee werk te maken van een meer duurzame toekomst voor jou en onze kinderen. Zo werken we bij P&G sinds jaren aan meer circulariteit door te innoveren met meer milieuvriendelijke en recyclebare verpakkingen wat verantwoorde consumptie verder mogelijk maakt.

Belgische consumenten willen meer duurzame verpakkingen

Dit is ook wat jij als consument van ons verwacht. Uit eigen bevraging i.s.m. een onafhankelijk onderzoeksinstituut bij Belgische consumenten, bleek in 2018 al dat 3 op 4 Belgische consumenten duurzame verpakkingen als een belangrijk argument beschouwt bij de aankoop van hun producten1. Drie jaar later, in een opvolgstudie, associeerde 1 op 2 van hen dit met de herbruikbaarheid of recyclebaarheid van verpakkingen2.

« Ambition 2030 »

We mogen met trots stellen dat vandaag 73% van onze consumentenverpakkingen al recyclebaar of herbruikbaar is. Daarnaast hebben we tussen 2015 en 2020 het gebruik van gerecycleerd plastic verdubbeld.3

Het zijn belangrijke mijlpalen op weg naar onze Ambition 2030-doelstellingen waarin het terugschroeven van nieuw plastic met 50% en het bereiken van 100% herbruikbaarheid of recyclebaarheid tegen 2030 kernuitdagingen zijn.

Sommige van onze inspanningen vinden hun oorsprong in het Brussels Innovation Center (B.I.C.), bij P&G het grootste R&D center voor was- en reinigingsproducten buiten de Verenigde Staten. Het is hier dat we voor de vloeibare wasmiddelen van DashTM en ArielTM flessen met 50% gerecycleerd kunststof (PCR) ontwikkelden, net zoals de LenorTM heldere flessen die uit 100% PCR bestaan.

Een goed voorbeeld in het afbouwen van het gebruik van plastic zijn GilletteTM en VenusTM die in april 2021 volledig recyclebare kartonnen verpakkingen voor alle scheersystemen op de markt brachten. De omschakeling zal in Europa jaarlijks 545 ton plastic besparen.

Daarnaast proberen we hergebruik aan te moedigen. Zo introduceerde P&G een navulsysteem voor Head & ShouldersTM in een duurzame aluminium fles en een recycleerbare navulverpakking. Deze bevat 60% minder plastic dan de standaard shampoofles.

HolyGrail 2.0

P&G blijft op alle vlakken zoals verpakkingen innoveren om zijn ambities voor jou en volgende generaties te realiseren. Om circulariteit mogelijk te maken moeten op grote schaal gemakkelijk recycleerbare materialen worden gebruikt. Eén van de pioniersprojecten dat onder leiding van het B.I.C. is opgezet, is Holy Grail 2.0 dat plastic verpakkingen van een digitaal watermerk voorziet om het sorteren van verpakkingsafval in de EU te bevorderen. Dit moet het mogelijk maken om zowel de kwaliteit als de kwantiteit van gerecycleerd plastic te verbeteren om zo plastic verpakking op grote schaal maximaal te kunnen recycleren.

Voor meer informatie over onze Ambition 2030-doelstellingen en innovaties, bezoek deze pagina: Milieuduurzaamheid

1 Resultaten van een iVOX-studie in opdracht van P&G bij 1000 Belgen in 2018.
2 Resultaten van een iVOX-studie in opdracht van P&G bij 1000 Belgen in 2021.
3 Cijfers van eind 2021. Meer info : https://us.pg.com/environmental-sustainability/